Calki podwojne
Pawel: Oblicz za pomocą współrzędnych biegunowych całkę podwójną
a) ∫∫(G)√x2+y2dxdy, (G) = {x2+ (y−1)2 ≤ 1} odp. 32/9
b) ∫∫(G)xydxdy, (G) = {(x−1)2 + y2 ≤ 1, y ≥ 0} odp. 2/3
Pierwsze przyklady, w których obszarem całkowania było kolo o srodku w punkcie S=(0,0) mi
wychodziły. Ale nastepne juz nie, jakie φ i r trzeba przyjąć ?
25 paź 13:34
Kacper:
No trzeba sobie odpowiednio przesunąć
25 paź 13:39
Pawel: Miałem mała przerwę.
Wczesniej robiłem to tak.
∫∫(G) √x2+y2dxdx = ∫π0dφ ∫20|r|rdr = π*1/3(8−0) = 8/3π
I nie mam pojecia jak to zrobic, bo nawet przy innych ograniczeniach r v φ wynik bedzie w
postaci A*π
25 paź 14:58
Pawel: Up
25 paź 19:03
J:
a) D: 0 ≤ φ ≤ π
0 ≤ r ≤ 2sinφ
| | 1 | | 8 | |
...= ∫∫r2drdφ = ∫π0 [ |
| r3]dr = ∫π0 |
| sin3φdφ = |
| | 3 | | 3 | |
| | 8 | | 1 | | 8 | | 1 | | 1 | |
= |
| [ |
| cos3φ − cosφ] = |
| [− |
| + 1 − ( |
| − 1)] = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
26 paź 07:21
J:
0 ≤ r ≤ 2cosφ
| | 1 | | 1 | |
= ∫∫r3sinφcosφdrdφ = ∫0π/2[ |
| r4]dφ = ∫0π/2 |
| *16cos4φ*cosφsinφdφ = |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | |
= 4∫0π/2cos5φsinφdφ = −4*[ |
| cos6φ] = −4[ 0 − |
| ] = |
| |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
26 paź 12:10
Pawel: Dziękuję.
27 paź 23:38