Jak znaleźć wartość cosinusa i sinusa pi
banal: Mam obliczyć pierw. l. zespolonej.
http://prntscr.com/8v3yw7
Jak znaleźć ich wartość?
25 paź 13:24
PW: Nie wiadomo o co pytasz. Może napisz zadanie bez swoich rozważań.
25 paź 13:41
banal: Pytanie jest proste.. Jaką wartość ma cos 56π? Jak ją znaleźć np. na wykresie
25 paź 13:50
PW: No to chyba
zbyt proste
| | 5 | | π | | π | |
cos( |
| π) = cos(π − |
| ) = − cos |
| (a to wiemy, bo uczyliśmy się na pamięć |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
wartości funkcji trygonometrycznych pewnych kątów).
25 paź 13:58
banal: | | 1 | |
Wiem, że zbyt proste, ale nadal nie bardzo rozumiem. Odejmujesz π − |
| π i zostaje Ci |
| | 6 | |
| | π | |
− |
| , jak? Każdy kąt liczy się tak samo, ta? |
| | 6 | |
25 paź 14:58
PW: A to Ty wzorów redukcyjnych nie znasz. Najwyższy czas, bo sobie nie poradzisz z liczbami
zespolonymi.
25 paź 15:13
banal: Właśnie przeglądam i zabieram się za jakieś zadania. Dzięki.
25 paź 15:34
student: liceum się kłania przyjacielu
25 paź 15:35
banal: kto tam uważał na lekcjach w szkole średniej

..
| | 5 | |
Właśnie próbuje obliczyć wartość kąta |
| π i mam tak: |
| | 3 | |
| | 5 | | 5 | | π | | π | | 1 | | √3 | |
1(cos |
| π + isin |
| π) = 1(cos2π− |
| + isin2π− |
| ) = |
| − i |
| , |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
dobrze?
25 paź 16:13
banal: znaczy się sory, nie mogę edytować. U mnie wyszło
25 paź 16:15
banal: Dobra już wiem jaki błąd zrobiłem.
25 paź 16:22
student: polecam etrapeza − liczby zespolone
25 paź 16:31