zespolone
help: Korzystając ze wzorów Newtona i de Moivre'a wyprowadź wzór wyrażający :
a) sin3α w zależności od sinα
b) cos5α w zależności od cosα
Proszę o pomoc.
25 paź 12:34
help: :(
25 paź 14:51
Kacper:
No skoro jesteś na studiach, to trzeba samemu trochę...
25 paź 14:53
PW: Wskazówka jest wyraźna: trzeba jakąś liczbę zespoloną, w której zapisie trygonometrycznym jest
np. isinα, podnieść do potęgi trzeciej "tradycyjnie", czyli wzorem Newtona − co by nie
robił, będą same sinusy kąta α i cosα (mnożone przez i lub nie), a potem za pomocą wzoru
de Moivre'a, który potraja kąt.
25 paź 15:04
Benny: z=cosx+isinx
z
3=(cosx+isinx)
3
z
3=cos3x+isin3x
(cosx+isinx)
3=cos
3x+3*cos
2x*sinx*i+3cosx*i
2*sin
2x+i
3*sin
3x=
=cos
3x+3isinx*cos
2x−3cosx*sin
2x−i*sin
3x=cosx(cos
2x−3sin
2x)+isinx(3cos
2x−sin
2x)
Przekształcam wyrażenie przy "i"
isinx(3*(1−sin
2x)−sin
2x)=isinx(3−4sin
2x)
Dostajemy sin3x=sinx(3−4sin
2x)
O to chodziło?
25 paź 15:08
PW: Kto nie wierzy, niech zajrzy do tablic matematycznych − znajdzie tam taki wzór.
25 paź 15:10