Dobrze, czy źle?
Jakub: |−1−|2−c|| c= −√5
= |−1−|2+√5|| = |−1−2+√5| = |−3+√5| = 3−√5
25 paź 12:21
J:
źle ... −I2 +√5I = −2 − √5
25 paź 12:22
Jakub: Nie rozumiem tego. Dlaczego w takim zadaniu ta metoda ze zmianą znaków nie działa?
−6−|−3+1| = −6+3−1 = −4 a powinno być −8, więc −6−|−2|= −6−2= −8 ,tak?
Ale dlaczego w pierwszym przypadku nie wychodzi?
25 paź 12:48
J:
−I2 + √5I = −(2 + √5) = − 2 − √5
− 6 − I−3+1I = −6 − I−2I = − 6 − 2 = − 8
25 paź 12:51
J:
zuważ,że − 3 + 1 jest ujemne , natomiast 2 + √5 jest dodatnie, więc:
I2 + √5I = 2 + √5
25 paź 12:53
Jakub: Czyli jeżeli wynik w || jest ujemny, to nie mogę zamieniać znaków w nawiasach, a gdy jest
dodatki, to muszę zamienić znaki, tak?
25 paź 13:25
Jakub: Naprawdę proszę o odpowiedź. Jest to dla mnie bardzo ważne, muszę to wreszcie zrozumieć w 100%.
25 paź 13:43
J:
nie ... −I−3 + 1I = −I−2I = −(2) = − 2
−I−3 + 1I = −I3 −1I = − I2I = −(2) = −2
25 paź 13:59
Do Jakuba: −I−3 + 1I = −I−2I = −(2) = − 2
−I−3 + 1I= no i wartosc wezwzgledna opuszczasz to CI wychodzi −3+1 wiec tam miales.
−6−|−3+1|=−6−3+1=−9+1=−8
−(I−3 + 1I)= tutaj nawisu ni ma ze zmieniasz znaki=−3−1
25 paź 17:18