przekątna graniastosłupa
Roksana: Mam jeszcze jedno zadanie. Część zrobiłam, ale ostatniej części nie potrafię.
Oczywiście proszę tez o sprawdzenie tego co juz wymysliłam, bo pewnosci nie mam ze jest dobrze
zrobione.
Oblicz długość krótszej przekątnej graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego, którego wysokośc
wynosi 10 a krawęź podstawy ma długość 6. Oblicz cosnus kąta nachylenia tej przekątnej do
podstawy
Czyli
a=6
H=10
Tutaj zaczęłam obliczac krótszą przekątną, po czym wynik wyszedł mi 4√13
Moze ktoś sprawdzić, czy do tego momentu jest dobrze?
Teraz muszę obliczyc sinus tego kąta.
Czyli to będzie sinα= 10 / 4√13
jeśli tak, to proszę pomóżcie mi to dalej zrobić.
25 paź 12:19
Eta:
ok

d=4
√13
| | 10 | | 5√13 | |
sinα= |
| = |
| po usunięciu niewymierności z mianownika |
| | 4√13 | | 26 | |
25 paź 12:39
Roksana: Dziękuję, jesteś wielka

!
25 paź 12:49
Eta:
Na zdrowie .........
25 paź 12:52
5-latek : No to teraz
Roksana dowalilas

A jak
Eta ma 165cm i wazy 55kg to co ?
25 paź 12:52
Eta:
"małolatek" jesteś jasnowidzem?
25 paź 12:54
Roksana: Jejku, dopiero teraz zauważyłam, że wprowadziłam Cię w błąd. Do wyliczenia miał być cosinus
tego konta a nie sinus.
Czyli 6√3 / 4√13.
Pomożesz mi to wyliczyć?
25 paź 12:54
Eta:
| | 6√3 | | 6√3*√13 | | 3√39 | |
cosα= |
| |
| = |
| |
| | 4√13 | | 4*13 | | 26 | |
25 paź 12:56
5-latek : Czasami

Roksana
konto jest gdzie ?
25 paź 12:57
Roksana: Jakie konto? Nie wiedziałam, ze na tej stronie można mieć własne konto. Dopiero wczoraj
natrafiłam na tę stronkę
25 paź 13:00
5-latek : Cytuje ..... cosinus tego konta ......
A konto to mamy gdzie ? Odpowiedz . W banku
25 paź 13:03
Eta:
W "polska języka"... piszemy k
ąta a nie k
onta
25 paź 13:04
olekturbo:
25 paź 13:06
J:
A ja mam dwa konta
25 paź 13:07
Eta:
Mało

bo ja mam 3
25 paź 13:08
Eta:
I do tego po 4 w każdym pomieszczeniu
25 paź 13:08
J:
Też muszę założyć trzecie .... dzwonili z banku,że na tych dwóch,
już się pieniądze nie mieszczą
25 paź 13:09
Roksana: Ups
25 paź 13:09
Eta:
A teraz idę na wybory
25 paź 13:09
Eta:
@
Roksanki
Nie przejmuj się

my tak żartujemy ( ale przestrzegamy zasad ortografii !
Powodzenia w następnych zadankach
25 paź 13:12
Roksana: Dziękuję wam za pomoc
25 paź 13:15
PW: Co do "wielkości" przypomniała mi się anegdota o Napoleonie.
Rosły generał patrzy w góry na cesarza i mówi:
− Jestem większy, sir!
Napoleon popatrzył w górę i odrzekł:
− Pan jest tylko wyższy, Wielki to jestem ja.
25 paź 16:07