wykres f(x)=-[x]
kamil: dzięki ,a jak wygląda f(x)=−[x] proszę pomocy
9 gru 21:18
Olusia: co jest miedzy x? wartosc bezwzgledna?
9 gru 21:22
kamil: Jest to nawias kwadratowy. Też się zdziwiłem...
9 gru 21:24
Olusia: to dziwne, czyli chyba trzeba normalnie potraktować jakby nie bylo go i tylko liczby podstawić
i narysować
9 gru 21:26
Godzio:

[x] tzn największa liczba całkowita nie większa od x np
9 gru 21:27
Godzio: gdzie czerwony to jest f(x)=−[x]
9 gru 21:30
kamil: przed [x] jest minus ,czy to znaczy ze dla x=−1,5 to −[x]=2
9 gru 21:31
Godzio: tak
9 gru 21:34
Godzio: tak
9 gru 21:34
Olusia: a no faktycznie bylo kiedys na matmie o tym, zapomniałam
9 gru 21:35
Olusia: a no faktycznie bylo kiedys na matmie o tym, zapomniałam
9 gru 21:36
kamil: wielkie dzięki chyba załapałem
9 gru 21:37
Godzio:
z tego co pamietam to tylko 1 lekcja była na to poświęcona
9 gru 21:38