Wartość bezwzględna - sposób zapisu zadania.
Mefju: Witam, mam takie dość krótkie i łatwe pytanko do was.
Mam wzór |x2+4|=x2+4
I tu się pojawia moje pytanie, jak rozpisać założenia dla tego równania? Mam na myśli
oczywiście, że
x2+4>=0 oraz x2+4<0.
Chodzi o to, że siłą rzeczy dochodzę do rozwiązania gdzie np. x>=√−4 co oczywiście nie ma
rozwiązania.
Problem w tym, że wiem, że x∊R ale nie wiem jak to zapisać by był o to zrozumiałe dla mojego
sprawdzającego zadanie.
25 paź 11:56
ICSP: |x2 + 4| = x2 + 4 ponieważ x2 + 4 > 0 dla dowolnego x
Dostajesz równanie :
x2 + 4 = x2 + 4
0 = 0
czyli równanie spełnia dowolna liczba z dziedziny której wcześniej specjalnie nie ustaliłem.
25 paź 12:04
5-latek : A co mowi defincja wartości bezwglednej ?
25 paź 12:05
Mefju: Faktycznie, nie spojrzałem z tym zerem. Dzięki wielkie. Mógłbym cię prosić jeszcze o ten
przykład?
|3x2+2x|=x|3x+2|
Co prawda wyciągnąłem x z lewej strony przed wartość bezwzględna i skróciłem "iksy" po obu
stronach.
Mam jednak problem jak zapisać dziedzinę. Nie jestem pewien jak ma wyglądać.
25 paź 12:07
J:
Nie wolno Ci skrócić przez x , co do dziedziny, to prawa strona musi być niejemna, czyli: x ≥ 0
25 paź 12:13
Mefju: Dobra chyba już sam zrozumiałem, To będzie od <0;∞) i {−2/3}.
Dlatego, że doprowadziłem to do |3x+2|=|3x+2| Także zawsze nieujemne plus jeszcze miejsce
3x+2=0 co w sumie daje x=−2/3
Dobrze rozumuje?
25 paź 12:14
Mefju: Dlaczego nie mogę skrócić przez x? Bo jak patrzę na stare zadania to w sumie tak nie robiliśmy
na zajęciach ale nie wiem dlaczego nie można.
25 paź 12:16
J:
⇔ IxI*I3x +2I = x*I3x + 2I ... a teraz widzisz dlaczego ?
25 paź 12:21
J:
Jeszcze raz Ci tłumaczę .... prawa strona musi bć nieujemna, czyli: D: x ∊ [0;+∞)
25 paź 12:28
Mefju: Nie jestem pewien, chodzi o tą wartośc bezwzględną po lewej stronie?
25 paź 12:28
J:
nie możesz wyłączyć x przed wartość bezwzględną,możesz wyłączyć: IxI
⇔ IxI*I3x+2I = x*I3x+2I ⇔ IxI = x ⇔ x ≥ 0 ... i koniec
25 paź 12:30
Mefju: No teraz to widzę, jednak w odpowiedziach mam że oprócz x ∊ [0;+∞) jest jeszcze {−2/3}. Z czego
to wynika?
25 paź 12:32
J:
Też nie rozumiem ...skoro x ∊ [0,+∞), to x jest nieujemne
25 paź 12:35
J:
| | 2 | |
a już widzę .... dla x = − |
| równość jest prawdziwa |
| | 3 | |
25 paź 12:37
Mefju: No dobrze a jak zapisać to w jakiejś przejrzystej formie? Bo w sumie zawsze rozbijałem na dwa
przypadki x>=0 i x<0
25 paź 12:38
25 paź 12:39
Mefju: Tak po prostu, bez żadnych obliczeń typu 3x+2=0 i wtedy powyciągać rozwiązanie? Bo w sumie na
teście pewnie będę musiał pokazać jak do tego doszedłem.
25 paź 12:41
J:
Pokazujesz,że jeśli prawa strona jest równa zero, to x = 0 lub I3x+2I = 0 ,
| | 2 | |
a to ostatnie ma miejsce gdy x = − |
| |
| | 3 | |
25 paź 12:43
Mefju: Dobra dzięki za wszystko

Pozdrawiam.
25 paź 12:47