funkcja wymierna i parametr
Marusia: | | 1 | |
dla jakich wartości parametru m równanie f(x)= |
| −2 równanie f(x)=m ma dwa rozwiązania. |
| | |x−1| | |
geometrycznie robię tak:
1.rysuję asymp. pionową x=1 i poziomą y=−2
2.Z przecinających się asymptot powstał "zastępczy" układ współrzędnych z początkiem układu
w punkcie (1,−2)
| | 1 | |
3.w tym "nowym" układzie rysuję wykres f(x)= |
| |
| | x−1 | |
3.ponieważ wartość bezwz. nałożona jest na x−1 więc interesuje mnie tylko ta cz. wykresu ,
która znajduje się po prawej stronie asymptoty x=1
Tą część odbijam względem asymptoty pionowej na prawą stronę.
4.odczytuję, że dla m∊(−2,
∞) równanie f(x) ma dwa rozwiązania.
Czy wykonuję to prawidłowo?
Na forum jestem od niedawna i nie umiem jeszcze robić i wstawiać na forum rysunków.
A jak to rozwiązać algebraicznie?
| | 1 | |
Jak rozwiązać algebraicznie |
| −1=m2 |
| | |x|−1 | |
Bardzo proszę o pomoc.
25 paź 11:48
5-latek : ja mysle z etam gdzie parametr to lepiej robic wykresy
Z definicji wartości bezwzględnej
| | 1 | |
dla x>1 funkcja f(x) ma postac f(x)= |
| −2 |
| | x−1 | |
| | 1 | |
dla x<1 f(x) ma postac |
| −2 |
| | 1−x | |
25 paź 11:55
Marusia: geometrycznie to drugie zadanie wychodzi mi, że dla m∊R zawsze będą dwa rozwiązania. Dobrze?
A przedstawiony sposób rysowania wykresu jest prawidłowy?
25 paź 12:02
Marusia: ponawiam temat jak rozwiązać algebraicznie f(x)=m2
próbuję rozwiązywać wg rady 5−latka
dla x>1 wyszło mi −(2+m2)x + m2 + 3=0
dla x<1 (2+m2)x − m2 − 1 =0
Co dalej z tym zrobić?
25 paź 19:09
Marusia: nikt nie pomoże?
25 paź 20:12
Pawel:
1 / |x−1| − 2 = m
| | 1 | |
1 / |x−1| = m + 2 ⇔ | x − 1| = |
| |
| | m+2 | |
rowanie |x| = a, ma dwa rozwiaznia ( x = −a v x = a, dla a > 0) , 1 rozwiazanie dla a= 0, nie
ma rozwiaza dla a < 0
| | 1 | |
U nas tak samo − dwa rozwiazania dla |
| > 0 ⇔ m > − 2 |
| | m+2 | |
25 paź 20:21
Marusia: Pawel − wielkie dzięki. Prosto, jasno i na temat.
pomóż z funkcją
(algebraicznie, geometrycznie umiem) bardzo proszę
25 paź 20:38