f. kwadratowa
olekturbo: Funkcja ax2+bx+c jest symetryczna względem x = 3 i f(−1) = 6. Jaki układ równan ułozyć oprócz
6 = a2−b+c
25 paź 10:46
misiak:
brakuje jeszcze jednej informacji
25 paź 10:48
misiak:
f(x)=a(x−3)2+q i f(−1)=6 −−−−−> 16a+q=6
25 paź 10:50
ICSP: xw = 3
f(−1) = 6
f(7) = 6
25 paź 10:50
ICSP: a − b + c = 6
49a + 7b + c = 6
−b = 6a
co po rozwiązaniu da : b = −6a oraz c = 6 − 7a
czyli
f(x) = ax2 − 6ax + 6 − 7a jeśli tylko a ≠ 0
25 paź 10:52
olekturbo: dlaczego f(7) = 6?
25 paź 10:52
olekturbo: aha dziekuje
25 paź 10:53
misiak:
f(7)=6−−−−−−> 16a+q=6
25 paź 10:53
olekturbo: ale nie wiem dlaczego f(7) = 6
25 paź 10:53
misiak:
z symetrii wynika, że f(−1)=f(7)
25 paź 10:54
PW: Wykres funkcji kwadratowej jest symetryczny względem prostej pionowej przechodzącej przez
wierzchołek. To oznacza, że pierwsza współrzędna wierzchołka jest równa 3.
Drugą informację − że f(−1) = 6 wykorzystaj poprawnie:
6 = a·(−1)2 −b + c
25 paź 10:54
olekturbo: Dobra juz wiem. jestem niemyslacy kompletnie. dziekuje
25 paź 10:54
ICSP: "Funkcja jest symetryczna względem prostj x = 3 " :
f(3 + α) = f(3 − α) dla dowolnego dodatniego α.
25 paź 10:55
misiak:
| | x1+x2 | |
xw= |
| jeśli f(x1)=f(x2) |
| | 2 | |
25 paź 10:55