Wielomiany
Niedziela: Hej

Wykaz, że dla każdej wartości p wielomian w(x)=x
3−(p+1)x
2+(2p−3)x+2 ma pierwiastek
całkowity. Nie wiem jak się do tego zabrać
25 paź 10:31
ICSP: w(2) = 8 − 4p − 4 + 4p − 6 + 2 = 0 .
25 paź 10:34
Niedziela: Tylko tyle ?
25 paź 10:36
daras: w niedzielę jesteśmy minimalistami
25 paź 10:37
Saizou :
Z twierdzenia o całkowitych pierwiastkach całkowitych, podejrzanymi pierwiastkami są:
−2,−1,1,2
stąd
W(−2)=(2)3−(p+1)(2)2+(2p−3)(2)+2=8−4p−4+4p−6+2=0 dla każdego p∊ℛ
25 paź 10:37
Niedziela: Dziękuję bardzo za pomoc
25 paź 10:37
Saizou : tak, W(2), tam jest chochlik
25 paź 10:37