styczne do okręgu
Nadia: proszę o jakieś wskazówki,bo nie mam pojęcia o co tu chodzi (a podejrzewam że to niezbyt
skomplikowane):
Wyznacz równania stycznych do okręgu x2− 4x+ y2− 2y− 4=0 równoległych do osi OY.
Jeśli ktoś byłby tak uprzejmy, to proszę krok po kroku to opisać. Dziękuję bardzo z góry!
9 gru 21:13
kaz: okrąg (x−2)2+(y−1)2=1 ma dwie styczne równoległe do osi OY
x=1 i x=3
9 gru 21:20
zefir:
Proste równoległe do osi oY mają równanie:
x = a
rozwiązyjąc układ równań x= a i x2 −4x +y2 −2y −4=0
nakładamy warunek na deltę Δ=0
a2 −4a +y2 −2y−4=0 => y2 −2y +a2 −4a −4=0
Δ= 4 − 4( a2 −4a −4)= −4a2 +16a +20
to:
Δ=0 <=> 4a2 −16a −20=0 /: 4
a2 −4a −5=0 Δ 1= 36 √Δ1=6
a1= 5 v a2= −1
odp: są dwie takie styczne spełniajace warunki zad.
prosta o równaniu: x = 5
i " " " x = −1
9 gru 21:23
Nadia: hmmm... dzięki wielki kaz,i tobie zefir oczywiście też (w odp.mam właśnie −1 i 5). Zaraz
zabieram się żeby to sobie przeanalizować
9 gru 21:27
Nadia: hmmm... dzięki wielki kaz,i tobie zefir oczywiście też (w odp.mam właśnie −1 i 5). Zaraz
zabieram się żeby to sobie przeanalizować
9 gru 21:30
kaz: pomyliłem się w obliczeniach
okrąg ma równanie (x−2)2+(y−1)2=9
9 gru 21:30
kaz: pomyliłem się w obliczeniach
okrąg ma równanie (x−2)2+(y−1)2=9
9 gru 21:30