Udowodnij tożsamość trygonometryczną
Izydor: Udowodnij tożsamość trygonometryczną:
| | tg2x − 1 | |
a) sin2x − cos2x = |
| |
| | tg2x + 1 | |
| | 1 | | sinx | |
b) |
| + ctgx = |
| |
| | sinx | | 1 − cosx | |
c) sinxcosx + tgx = tgx(cos
2x + 1)
25 paź 02:08
5-latek : W a ) wyjdz od stony prawej
25 paź 02:11
olekturbo: | | sinx | |
U{cosx}[sinx} = |
| |
| | 1−cosx | |
1−cos
2x = sin
2x
1 = sin
2x+cos
2x
1 = 1
25 paź 02:13
25 paź 02:14
5-latek : No to teraz poczekamy az się nasz kolega odezwie
25 paź 02:15
Izydor: Można by było jakoś jaśniej (krok po kroku)? W przykładzie a) zacząłem wychodzić od prawej
| | 1 | |
strony zaczynając od użycia wzoru 1 + tg2 = |
| i podobnego z wykorzystaniem ctg ale |
| | ctg2x | |
to chyba nie miało sensu.
25 paź 02:21
olekturbo: Izydor.
Jeżeli szukasz sinusa i cosinusa to po co zamieniasz tangensa w ctg
25 paź 02:26
Izydor: Wstyd się przyznać ale pomyliłem strony

. Przykład a) dzięki poradom już skończyłem.
Dziękuje.
25 paź 02:35
Izydor: Przykład b) również. Byłby ktoś w stanie pomóc z c)?
25 paź 02:47
PW: c)
sinxcosx + tgx = tgx(cos
2x + 1)
Zadana rowność jest równoważna równości
sinxcosx + tgx = tgxcos
2x + tgx,
widać więc, że tgx występujący po obu stronach jest tylko "ozdobnikiem", wystarczy udowodnić
prawdziwość równości
sinxcosz = tgxcos
2x,
| | sinx | |
co jest banalne (po prawej zamieniamy tgx na |
| . |
| | cosx | |
Wiem, wiem, wszyscy pouczają, że należy "wyjść od jednej strony i dojść do drugiej". No to
wyjdź z prawej i dojdź do lewej. Nie zapomnij o dziedzinie.
25 paź 09:35
5-latek : Witaj
PW
Chodzi o to ze TY widzisz pewne rzeczy których inni (ja tez ) nie widze
25 paź 10:23
Izydor: Dziękuje.
25 paź 11:23