prosze o pomoc w rozwiazaniu
howard webb: (3−2√2)x+(3+2√2)x=6x
nie mam pomysłu jak to rozwiazać. Ktoś pomoże?
25 paź 01:36
adam: pomnoż przez
(3−2√2)x(3+2√2)x
25 paź 01:37
Eta:
Co to? to samo zadanie? czy inne?
25 paź 01:44
howard webb: ten przykład ma chyba błąd
bo 62=36,a (3−2√2)2+(3+2√2)2=34
25 paź 01:45
Eta:
W tym zadaniu po prawej stronie jest sama
6
podstawienie za (3+2
√2)
x= t, t>0
i mamy:
| 1 | |
| +t=6 ⇒ t2−6t+1=0 √Δ= 4√2 |
| t | |
t= 3+2
√2 lub t= 3−2
√2
Odp:
x=1 lub x= −1
25 paź 01:48
howard webb: W podręczniku jest 6x
25 paź 01:51
howard webb: odp x=1
25 paź 01:51
25 paź 01:52
howard webb: Całkiem prawdopodobne. A podręcznik wydała pg
25 paź 01:53
Eta:
sprawdzamy dla x=1
L= 3 −2
√2+3+2
√2 = 6 =P
dla x= −1
L= 3−2
√2+3+2
√2 = 6 =P
zatem
odp:
x=1 v x= −1
a jeżeli po prawej jest 6
x to odp: jest x=1 bo L=6 i P=6
wtedy odp: jest
x=1
25 paź 01:56
howard webb: Tylko jak to rozwiązać
25 paź 01:58
Eta:
no przecież Ci rozwiązałam : wpis 01: 48
25 paź 01:59
howard webb: No tak. Dzieki
25 paź 02:04
howard webb: Ale tam rozwiazałaś dla 6 a nie 6x przeciez
25 paź 02:09
olekturbo: Ale jak sam wywnioskowales to jest sprzecznosc dla 6x
25 paź 02:11
howard webb: ale jak za x jest 1 to juz nie jest sprzecznosc
25 paź 02:13