matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie :
nick:
3x−1
2x+3
−
=x+2
x+2
x+2
25 paź 00:02
5-latek:
Zalozenie x+2≠0 lewa strona do wspólnego mianownika
x+2
Potem na krzyz bo x+2=
1
25 paź 00:05
5-latek :
3x−1−(2x+3)
= x+2
x+2
3x−1−2x−3
=x+2
x+2
x−4
x+2
=
x+2
1
x−4=(x+2)
2
x−4=x
2
+4x+4 ale dalej już samemu
25 paź 00:21