tyr
maniek: Prosze o pomoc w zadaniu
rozwiąz układ nierównosci w zależności od parametru a
2x+y=3
ax−2y= −6
9 gru 21:11
Basia:
y=3−2x
ax−2(3−2x)=−6
ax−6+4x=−6
ax+4x=0
(a+4)x=0
dla a+4=0 czyli dla a=−4
masz rówanie
0*x=0
czyli równanie tożsamościowe
rozwiązaniem jest wtedy każda liczba rzecywista
dla a+4≠0 czyli dla a≠−4
jedno rozwiązanie
9 gru 21:34
Basia: korekta
to jest układ czyli
dla a=−4 mamy nieskończenie wiele rozwiązań postaci (x; 3−3x) gdzie x − dowolna liczba
rzeczywista
dla a≠−4 jedno rozwiązanie: x=0 y=3
9 gru 21:55