Granice ciągów
student: Oblicz granicę:
| | x! | |
lim |
| przy n dążącym do ∞ |
| | (2x)2 | |
24 paź 22:45
5-latek: a gdzie n ?
24 paź 22:46
student: Tzn x dążący do ∞
24 paź 22:46
student: Podejrzewam, że z twierdzenia o 3 ciągach da się to rozwiązać, ale nie umiem dobrać 2 ciągów
aby rozwiązać to zadanie
24 paź 22:52
sushi_gg6397228:
na silnie wzór Stirlinga (x∊N);
dla (x ∊N można by sie pobawić pochodną liczoną "x" razy)
mianownik zawsze mozna zapisac 4x
24 paź 22:56
Mila:
| | n! | | n! | |
limn→∞ |
| =limn→∞ |
| |
| | (2n)2 | | 4n | |
Teraz myśl.
24 paź 23:04
student: Wydaje mi się, że lim będzie równy
∞.
| n! | |
| <n! To jest prawa strona nierówności (z Tw o 3 ciągach), a jaką napisać lewą? |
| 4n | |
24 paź 23:13
student: Jakieś wskazówki?
25 paź 08:17
sushi_gg6397228:
podstaw n=7
n=10
n= 20
tylko nie wymnażaj, a zapisz w postaci 1*2*3*4*5*6*7.... oraz 4*4*4*4*4*4*....
25 paź 09:11
Saizou :
| | an+1 | |
Albo zbadać limn→∞| |
| |=k. |
| | an | |
• jeśli k>1 to a
n→
∞
• jeśli k<1 to a
n→0
• jeśli k=0 twierdzenie nie orzeka (inaczej, weź inne kryterium)
| ax+1 | | (x+1)! | | 4x | | x+1 | |
| = |
| • |
| = |
| →∞>1 gdy x→∞, zatem ax→∞ |
| ax | | 4x+1 | | x! | | 4 | |
25 paź 10:30