granica
RJS:
granica
| | 1 | |
lim (−ln(ε)− |
| +ln|ε+1|+1−ln|2|)=∞ ? |
| | ε | |
∊→
∞
wiem, że ln(ε)=
∞
ln|ε+1|=
∞
tylko w odpowiedzi mam 1−ln2 ?
24 paź 22:30
sushi_gg6397228:
a to:
ln |2| −− tak ma być czy się coś zgubiło
zamiast ε, daj "x" , bo oczy od tego bolą
24 paź 22:32
Janek191:
| | ε + 1 | |
ln I ε +1 I − ln I ε I = ln I |
| I → 0, gdy ε → ∞ |
| | ε | |
24 paź 22:34
Janek191:
I masz wszystko
24 paź 22:35
RJS:
tak ma wyjść bo mam całkę
∞
| | dx | | dx | | dx | | dx | |
∫ |
| =−∫ |
| + |
| +∫ |
| |
| | x2(x+1) | | x | | x2 | | x+1 | |
1
=
ε
| | dx | | dx | | dx | | dx | |
∫ |
| =−∫ |
| + |
| +∫ |
| |
| | x2(x+1) | | x | | x2 | | x+1 | |
1
*Granice całkowania
| | 1 | |
−ln|ε|− |
| +ln|ε+1|+1−ln|2| |
| | ε | |
i teraz granica z tego przy ε→
∞
24 paź 23:02
RJS:
Możecie mi pokazać jak się za nią zabrać ?
24 paź 23:08
Mila:
| | 1 | | 1+ε | |
=[1−ln(2)]+limε→∞[ |
| +ln |
| ]=[1−ln(2)]+0+ln(0+1)=1−ln(2) |
| | ε | | ε | |
24 paź 23:16
RJS:
| | 1+ε | |
Mila nie rozumiem skąd Ty wzięłaś ln |
| ? |
| | ε | |
24 paź 23:17
Mila:
Z własności logarytmów.
| | a | |
ln( |
| )=ln(a)−ln(b) dla,b>0 |
| | b | |
| | 1+ε | | 1 | |
ln(1+ε)−ln(ε}=ln |
| =ln(1+ |
| ) |
| | ε | | ε | |
24 paź 23:22
RJS:
Kurde.. Tę banalne przykłady mnie wykończą, całkować potrafię a z logarytmem mam problem.
Dziękuję za pomoc.
24 paź 23:26
Mila:
24 paź 23:38
RJS:
Od listopada będę atakować zadania z maturki R
24 paź 23:41