Procenty
Domik: Cenę butów obnizono o 15 procent, następnie podniesiono o 10 procent i obecnie kosztują 187 zl.
Ile kosztowałyby te buty przed zmianami cen.
24 paź 22:12
Eta:
0,85*1,1*c=187 ⇒ c= ...........=200 zł
24 paź 22:14
Domik: Hmm, nie za bardzo łapię o co chodzi
24 paź 22:33
Maryla27: 100% − 15% = 85% = 0,85
100% + 10% = 110% = 1,1
24 paź 22:36
pigor: ..., M−u patrz i myśl :
?=cb.*=100%cb. → 85%cb. →
110%(85%cb.)= 187 ⇒
⇒ 1,1*0,85cb.=187 ⇔ 0,935cb.=187 ⇒ cb.=187:0,935 ⇔
cb=200 zł.
24 paź 22:49