matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dowodzenie
Piotrek:
Pomocy, zadanie brak pomysłu
2
3
2
Wykaż, że jeśli a≠0 i b≠0 i
−
=2a−3b, to b=
a lub ab=1
b
a
3
Wykazałem że ab=1, ale nie wiem jak wykazać pierwszą równość
24 paź 21:58
Eta:
2
3
−
=2a−3b /*ab≠0 z założenia
b
a
2a−2a
2
b−3b+3ab
2
=0 ⇔2a(1−ab) −3b(1−ab)=0 ⇔(1−ab)(2a−3b)=0
2
to ab=1 lub b=
3
c.n.w.
24 paź 22:21
pigor:
..., no i ...
piknie, tylko brakuje mi "a" przy b=
2
3
a
, no i jakiegoś. ..:
kolorku
24 paź 23:25
NIna:
J
a
s
ne
2
ab=1 lub
b
=
a
3
25 paź 00:26
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick