granice
oblicz: Oblicz granicę ciągu
√9n2+6n−15 −3n
24 paź 21:51
sushi_gg6397228:
domnoż licznik i mianownik na √... + 3n
24 paź 21:57
oblicz: mi wyszło 2/3, dobrze ?
24 paź 21:58
oblicz: kurcze, wyliczyłam jeszcze raz i wyszło 1, juz w końcu nie wiem
24 paź 22:00
Eta:
n→∞liman=1
24 paź 22:00
oblicz: czy mam dobrze, dzięki za pomoc
24 paź 22:01
Janek191:
| | 9 n2 + 6 n − 15 − 9n2 | |
an = |
| = |
| | √9n2 + 6n − 15 + 3n | |
| | 6 n − 15 | |
= |
| = |
| | √9n2 + 6 n − 15 + 3n | |
| | 6 −15n | |
= |
| |
| | √9 + 6n − 15n2 + 3 | |
więc
| | 6 − 0 | |
lim an = |
| = 1 |
| | √ 9 + 0 − 0 + 3 | |
n→
∞
24 paź 22:02