helpme!
muzg: Dwa zdarzenia mają miejsce między 12.00 a 13.00. Jaka jest szansa, że między tymi zdarzeniami
upłynie ponad 30 minut.
x − zdarzenie A
y − zdarzenie B
|x − y| > 30
−30 > x − y > 30
y < x − 30
y > x + 30
Czy to jest dobrze?
24 paź 21:51
muzg: podbijam...
24 paź 22:08
RJS:
To trzeba narysować taki kwadracik i z tego już coś wyjdzie
24 paź 22:09
daras: rozkładem go
24 paź 22:11
muzg: Nie mogę używać rozkładu, możesz mi powiedzieć o jaki kwadracik chodzi? Próbowałem to narysować
na osi i chyba coś skopałem
24 paź 22:34
PW: | | 1 | |
Niepotrzebnie zaraz 30 (to minuty, a więc |
| godziny). A kwadracik, bo wszystko dzieje się |
| | 2 | |
między 12 a 13 na obu osiach,
24 paź 22:46
Mila:

1h − przedział czasowy
30'=0.5h
Zdarzenie przeciwne − upłynie mniej niż 30 minut
|x−y|<0.5
−0.5<x−y i x−y<0.5
y<x+0.5 i y>x−0.5 niebieski obszar
A− upłynie więcej niż 30' ( zielony obszar.)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A)=2* |
| *( |
| * |
| )= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
24 paź 22:54
muzg: Czyli nasze prawdopodobieństwo to zielony obszar, tak?
W takim razie myślałem dobrze ale bardzo mnie to zdziwiło, że z dwóch stron (nawet nie wiem
czemu...)
24 paź 23:00
PW: Tylko nie opowiadaj takich rzeczy, że "prawdopodobieństwo to zielony obszar".
24 paź 23:05