Potęgi
Antek: mógłby ktoś krok po kroku rozpisać:
| | 2 | |
((√13+2)0.5−(√13−2)0.5)2*cos |
| π |
| | 3 | |
24 paź 21:51
sushi_gg6397228:
to już dzisiaj było
24 paź 21:51
Antek: OO a dasz link?
24 paź 21:53
5-latek: Antek nie griluj poszukaj sobie
24 paź 21:54
Antek: znalazłem, ale nie wiem dalej co zrobić z 0.5

, ktoś, coś?
24 paź 21:57
Antek: Podnoszę do kwadratu , ale co się dzieje z 0.5
24 paź 21:58
sushi_gg6397228:
sie kasuje
2*0,5=1
24 paź 21:58
Antek: to skoro się kasuje to nie podnosze do kwadratu i zostaje równanie bez nawiasów czyli
√13+2−√13+2
24 paź 22:00
sushi_gg6397228:
(a−b)2=.....
24 paź 22:01
Antek: tylko że to jest błędne stwierdzenie, nie rozumiem tego
24 paź 22:01
Antek: skąd skoro się skasowała potęga 2
24 paź 22:01
5-latek: Znasz wzor skroconego mnożenia (a−b)2 ?
drugi tez a12= √a ?
24 paź 22:02
5-latek: Masz pomoc wiec ja spadam
24 paź 22:03
Antek: tak
24 paź 22:03
Antek: pierwiastek z 2 się skróci więc nie ma co podnieść do kwadratu..
24 paź 22:04
sushi_gg6397228:
rozpisz wzór z 22.01
24 paź 22:04
Antek: (√13+2−2√√13+2*√√13−2+√13−2)cos..
24 paź 22:08
sushi_gg6397228:
miałeś napisać a2 − 2ab + b2
a= √13+2
to a2=...
itp
24 paź 22:09
sushi_gg6397228:
a= (√13+2)1/2 tak miało być
24 paź 22:09
Antek: tylko co z 1/2

z czym to się skraca i dlaczego tego mam nie uwzględniać we wzorze skróconego
mnożenia
24 paź 22:10
Janek191:
... = [ 2 √13 − 2*√ (√13 + 2)*(√13 − 2 ] * (−0,5) =
= [ 2 √13 − 2*√ 13 − 22]*(−0,5) = − √13 + √9 = 3 − √13
24 paź 22:12
Eta:
√13+2+√13−2−2√(√13+2)(√13−2) =
24 paź 22:12
5-latek: kolega
sushi probuje pomoc żeby zrozumial
24 paź 22:13
Eta:
A Ty? .............
24 paź 22:14
5-latek: napisałem 22:03
24 paź 22:16
5-latek: od razu poprawie a1/2= √a
24 paź 22:17
Antek: halo, halo nadal jest dla mnie niejasna pewna kwestia− skoro 2*0.5=1 to dlaczego nadal
podnosimy do potęgi 2
24 paź 22:19
Janek191:
Gdzie jest podnoszenie do potęgi 2 ?
24 paź 22:23
Antek: jak to gdzie, wzór skróconego mnożenia tego dotyczy
24 paź 22:25
Eta:
(a+b)2=a2−2ab+b2
w tym przykładzie: a=√√13+2 , b= √√13−2
a teraz sam.............................. dokończ
24 paź 22:26
5-latek: Masz chochlika
24 paź 22:29
Antek: no właśnie a jest pod podwójnym pierwiastkiem, jak podniesiemy do potęgi to nam się 1 usunie,
więc to co napisałem o 22.08 jest poprawne..
chyba na forum nie zrozumiem tego
24 paź 22:29
5-latek: Tak 22:08 jest dobrze
Tylko zastosuj jeszcze jeden wzor √a*√b= √a*b
24 paź 22:39
Janek191:
O 22.08 było dobrze i dalej Ci dokończyłem .
24 paź 22:40