Oblicz objętość stożka i ostrosłupa.
Roksana: Zadanie 1.
Oblicz wysokosc stozka, ktorego powierzchnia boczna jest wycinkiem koła o kącia środkowym 300
stopni i tworzącej dlugosci 12.
Zadanie 2.
Oblicz długość krótszej przekątnej graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego, którego wysokosc
wynosi 10, a krawędz podstawy ma długosc 6. Oblicz cosinus kąta nachylenia tej przekatnej do
podstawy.
Zadanie 3.
Wysokość ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 6 i jest nachylona do
plaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Zadanie 4.
Przekątna przekroju osiowego walca jest nachylona do podstawy pod kątem α, takim ze
tgα=23. Promien podstawy walca ma glugosc 24. Wyznacz objętosc walca.
24 paź 21:26
olekturbo: tak mało zadań
24 paź 21:27
Roksana: Hehe, pomogloby mi, gdybym miala chociaż jedno zadanie. Naprawdę będę wdzięczna za każdą pomoc
24 paź 21:28
olekturbo: α = 60
l = 12
h = 6
√3
24 paź 21:29
olekturbo:

x = 2r
x = 48
tga = 2/3
h/x = 2/3
h/48 = 2/3
h = 32
v = π576*32 = 18432π
24 paź 21:34
Roksana: a mógłbys mi jeszcze wytłumaczyć w pierwszym zadaniu skąd wzięło się α=60?
Dziękuję za szybkie odpowiedzi
24 paź 21:39
sushi_gg6397228:
cyrkiel i nożyczki do ręki
rysujesz okrąg, zaznaczasz sobie kąt środkowy 300 i wycinasz
składasz i masz stożek
24 paź 21:55
Roksana: Kurczę, przepraszam za kłopot, ale czy ktoś mógłby mi narysowac i objaśnić jeszcze raz zadanie
pierwsze? Bo wiadomo, mogłabym tylko przepisać, ale chciałabym również zrozumieć...
24 paź 22:08
sushi_gg6397228:
wykonaj polecenie z 21.55
24 paź 22:13
Roksana: A da sie to jakoś wyliczyc matematycznie?
24 paź 22:32
sushi_gg6397228:
jak wytniesz sobie, to zobaczysz do jest promieniem w dużym kole, co wycinkiem łuku
a co r i l i obwodem podstawy stożka
24 paź 22:36
sushi_gg6397228:

masz
r=12 liczysz wycinek łuku
ł = 20π
stąd
r= 10
24 paź 22:47
Roksana: Dobrze, doszłam juz do tego, jak wyliczyć że r równe jest 10.
Ale licząc dalej, próbowałam z pitagorasa. Jak mam juz l i r wyliczylam h i wyszło mi 2
√11 a
nie 6
√3, tak jak to wyszło olkowiturbo
25 paź 12:36
Roksana: bo próbowalam w ten sposób :
h2 + 102 = 122
h2 = 44
h= 2√11
25 paź 12:43
Roksana:
25 paź 21:58
sushi_gg6397228:
a czy miało wyjsc tak samo
czy masz kąt α = 60 o ?
25 paź 22:00
Roksana: teraz mi wyszło jeszcze całkowicie inaczej. poszperałam troche w internecie i zrobilam wszystko
analogicznie do zadania 10
http://matematyka.opracowania.pl/gimnazjum/sto%C5%BCek/
l=12
α=300
Pb =
13 πl
2
Pb =
13 π* 144
Pb = 48 π cm
2
Pb= πrl
48π = πr12 / 12π
r=4
i teraz z pitagorasa
h
2 +r
2=l
2
h
2 +16=144
h
2=128
h=
√128
h=4
√8
25 paź 22:32
Roksana: Pomyłka, zrobilam to inaczej, promien wyszedł 10, wysokość nadal 2 pierwiastki z 11.
Oto jak:
Pb= 300360*πl2
Pb = 56*144π =120π
Teraz zabrałam sie za wyliczenie promienia r.
300360*2πl=2πr
r=56 *12 = 10
Czyli tak jak wam r wyszło mi 10.
I dalej...
h2=l2−r2
h= 2√11
25 paź 22:54