matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
Michał:
prosze o pomoc
Liczby −1 i −3 są pierwiastkami wielomianu P(x) = x
4
+ x
3
− 7x
2
+ ax + b . wyznacz a i b oraz rozwiąż nierówność p(x)≤0
9 gru 21:09
kaz:
P(−1)=−7−a+b=0 P(−3)=−9−3a+b=0 a=−1 b=6 x
4
+x
3
−7x
2
−x+6≤0
9 gru 21:45