trójkąt osie
MiernaMatematyczka: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt (1,1) która wraz z osiami układu
współrzędnych ogranicza trójkąt o polu 2 i tworzy z dodatnią półosią
osi x kąt rozwarty.
jedyne co wiem to ze
y=ax+b
1=a*1+b
1=x+b
x=b−1
i co dalej?
24 paź 20:40
sushi_gg6397228:
zacznij od rysunku
24 paź 20:41
MiernaMatematyczka:

mam rysunek już

_
24 paź 20:50
sushi_gg6397228:
czy jest szansa na inne punkty przecięcia z osiami ?
24 paź 20:51
MiernaMatematyczka: yyyy.... chyba nie
24 paź 20:56
sushi_gg6397228:
to masz punkty przecięcia z osiami , podstawiasz do
y=ax+b
i masz układ równań
24 paź 20:58
MiernaMatematyczka: x=1
y=1
1=1*x+b
1=x+b
−x=b−1 ?
no jak podstawie to tylko to wyłazi
24 paź 21:00
sushi_gg6397228:

aby sprawdzić czy nie ma innych prostych
y= ax+b
|OB|= b
|OA|*|OB|=4 warunek z zadania
1=a+b ( podstawiłaś punkt (1;1) i masz drugie równanie)
24 paź 21:04
MiernaMatematyczka: Bez urazy ale niestety dalej dla mnie to czarna magia
24 paź 21:08
MiernaMatematyczka: wiem tylko skąd się wzięło 4
24 paź 21:10
sushi_gg6397228:
wiesz skąd |OB|= b ?
24 paź 21:10
MiernaMatematyczka: b to wyraz wolny w tym wzorze y=ax+b
tak ogolnie to nie
24 paź 21:12
sushi_gg6397228:
prosta y= ax+b przecina os OY w punkcie B (0;b) podstawiasz pod "x=0" i y=b
czy to jasne ?
24 paź 21:15
MiernaMatematyczka: jasne teraz już jaśniej
24 paź 21:16
sushi_gg6397228:
punkt A (.. ; 0) miejsce zerowe, policz ile wyjdzie "x" liczymy z y=ax+b
24 paź 21:17
MiernaMatematyczka: dobra teraz juz ogarniam. dzięki
24 paź 21:20
sushi_gg6397228:
na zdrowie
24 paź 21:21