liczby zespolone podstawy
gonzo: liczby zespolone podstawy
(6+6j) − (−3+8j) − (7+6j) + j(6+6j) = 8−14j ? taki mi wyszedl wynik czy to jest poprawne ?
24 paź 20:36
Qulka: jak pomnożysz to ostatni nawias masz −6+6j więc wynik to −4 −2j
24 paź 20:38
Qulka: bo j2=−1
24 paź 20:39
gonzo: nie rozumie czy przy tym wzorze (a+ib) + (c+id) = (a+c) + (b+d)i <−− to i to dodaje sie do
wyniku b+d i czy mnozy bj + dj
24 paź 20:47
gonzo:
24 paź 20:51
sushi_gg6397228:
a jak zamiast "i" byłby " √3 " to jak byś to zrobił ?
24 paź 20:54
gonzo: ok juz dobrze mi wyszlo dziekuje
24 paź 20:55
gonzo: (−1+j)(6+3j)=−9+3j ?!?
24 paź 21:21
Mila:
(−1+j)(6+3j)=−6−3j+6j+3j2=−6+3j−3=−9+3j dobrze masz.
24 paź 21:55