Styczna do wykresu
Helpppel: Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)=(x2−4)/(x2+2x+1) w punkcie P(x0 , 5/4).
Ile punktów wspólnych z wykresem funkcji ma ta styczna?
24 paź 20:32
olekturbo: xo = 2 v x0 = −2
y−y0 = (f'(xo))(x−x0)
24 paź 20:33
Helpppel: Jak wyszło Ci xo?
ja liczę: (x2−4)/(x2+2x+1)=5/4
źle?
24 paź 20:38
Helpppel: Wychodzi mi xo = −3 i xo = −7
24 paź 20:52
olekturbo: x2−4 = 0
(x−2)(x+2) = 0
x = 2 v x = −2
24 paź 20:53
olekturbo: Ekhm. przepraszam

masz rację

teraz liczysz pochodną i do wzoru
24 paź 20:54
Helpppel: Pochodna wychodzi mi (−x3 + 9x +8)/(x2+2x+1)2
f'(−3)=0,5
f'(−7)=8
No i tutaj wszystko się psuje
wychodzi mi y=0,5x+19/4 lub y=8x+229/4
a powinno być: y=1/36x +13/9 lub y=−0,25x +0,5
24 paź 21:03
Helpppel: znalazłam błąd, źle policzyłam pochodną
teraz wszystko wychodzi
24 paź 21:17