Wykonaj oblicznia. Wynik zapisz w postacji a+bj.
CiZ7: Witajcie ponownie

Mam do sprawdzenia kilka przykładzików − liczby zespolone.
Wykonaj oblicznia. Wynik zapisz w postacji a+bj.
1) (−2 + 7j)−j(−2 + 8j) + (5 + 7j)−(3−3j) =
2) (1 + j)(6 + 3j) =
3) (−1−j)(−1 + 2j)(−1−4j) =
Moje wyniki:
http://s5.ifotos.pl/img/sasjpg_srhppqh.jpg
Coś mi za dobrze i za szybko idzie.. dlatego pytam
24 paź 20:25
Qulka: j2=−1
24 paź 20:41
Qulka: ok..tylko lepiej redukować wcześniej
24 paź 20:42
24 paź 20:53
RJS:
Panno ? Chyba powinno się mówić Pani. Poczytaj trochę o netykiecie
24 paź 20:54
CiZ7: Przepraszam.. Pani Qulko
24 paź 20:55
daras: netykieta radzi żeby walić kazdemu bezpośrednio na ty i to z małej litery
24 paź 20:56
daras: albo po nicku: Qulko, , qulko, quleczko...
24 paź 20:57
Qulka: zdecydowanie nie tak
to jak usuwanie niewymieności ..najpierw mnożysz górę i dół przez to co na dole tylko z
przeciwnym znakiem
24 paź 21:02
RJS:
Na forum po nicku
24 paź 21:02
24 paź 21:05
Qulka: a potem mnożenie, które masz opanowane więc bez bólu będzie
24 paź 21:05
CiZ7: Czyli będę mnożył przez:
| | 3+4j | | −3+4j | |
|
| czy |
| ? |
| | 3+4j | | −3+4j | |
24 paź 21:22
CiZ7: | | −3+4j | |
Dobra już się przekonałem, że przez |
| , bo inaczej nie wychodziło  |
| | −3+4j | |
24 paź 21:25
24 paź 21:31
Qulka: albo zostawić ..już jest ładne .. albo rozbić na 1,6−0,2j
24 paź 21:37
CiZ7: Ok. Dzięki wielkie.
24 paź 21:39