Parametr.
Nolan: |−x +1| − |x +1| = p2 +1
Wyszło mi ,że p=1 i p= −1 gdy x ≤ −1.
Natomiast w 2 przypadku gdy x ∊(−1,1> wyszło mi −2x −1 = p2 . Co mam z tym zrobić?
24 paź 20:22
sushi_gg6397228:
rozpisz na 3 przypadki lewą stronę i zrób wykres fukcji
24 paź 20:24
olekturbo: Jest do tego jakieś polecenie?
24 paź 20:25
Nolan: Podaj ilość rozwiązań f(x)=p w zależności od parametru p
24 paź 20:29
olekturbo: f(x) = |−x+1| − |x+1| − 1
Narysuj ten wykres i sprawdź kiedy funkcja g(x) = p2 go przecina
24 paź 20:30
Nolan: Wiem ale ja go nie umiem narysować. Dlatego próbowałem algebraicznie.
24 paź 20:31
Nolan: Mógłby ktoś wytłumaczyć jak narysować takie wykresy funkcji?
24 paź 20:34
Qulka: rozpisać na przypadki w przedziałach między kolejnymi zmianami znaku wyrażenia pod modułami i
narysować w tych kawałkach odpowiedni kawałek funkcji
24 paź 20:36
olekturbo: Tak samo jakbyś rozwiązywał zwykłe równanie, które potem umieszczasz na wykresie. Rozpatrz 3
przypadki
24 paź 20:36
Qulka:
24 paź 20:37
5-latek:

Zauwaz ze −x+1=1−x bo dodawanie jest przemienne
wiec teraz f(x)= |1−x|−|x+1|−1
To jest wykres tej funkcji
Rozwiazuj na przedziałach
24 paź 20:38
Nolan:

dla przedziałów (−
∞,−1> , (−1,1> , (1,+
∞). I co mam zrobić w tych przedziałach?
24 paź 20:42
Qulka: zapisać zamiast modułu odpowiednio + lub − to co pod modułem ... zredukować i masz wzór
funkcji w tym kawałku
24 paź 20:46
Nolan: No dobra, ale w II kawałku wyszedł mi wzór taki : p2= −2x−1 , a w III p2 = −1 czyli nie
istnieje?
24 paź 20:49
Qulka: na razie w ogóle bez p ..sama funkcja
24 paź 20:50
Nolan: a w I wyszło p2 = 1 czyli p=1 i p= −1?
24 paź 20:50
Nolan: no dobra ale to już mam ten wykres funkcji co teraz z tym p2
24 paź 20:51
Qulka: teraz rysujesz poziome kreski i liczysz przecięcia z funkcją
24 paź 20:52
Nolan: ale to jest dla p a ja mam w zadaniu p2
24 paź 20:53
Qulka:

ponieważ masz p
2 więc tylko dodatnie wyniki zatem la p
2<1 jest 1 rozwiązanie (zielone kreski)
dla p
2=1 jest nieskończenie wiele (pomarańczowa kreska)
dla p
2>1 brak rozwiązań ( fioletowe)
24 paź 20:55
Qulka: oo to d jest z pierwszej linijki i tam było dla p2....
24 paź 20:56
Nolan: rozumiem dzięki Qulka
24 paź 20:57