funkcja wykładnicza
Maryla27:
152x = 4 = 33x * 54x − 4
Próbowałam rozpisać 15 na 3*5, dzielić stronami, ale coś robię źle.
Proszę o podpowiedź.
24 paź 20:13
Maryla27: chochlik
152x + 4 = 3x * 54x−4
24 paź 20:14
sushi_gg6397228:
zacznij od pozbycia się wykładników bez "x"
24 paź 20:15
Maryla27: Spróbuję

dzięki.
24 paź 20:16
ax:
| 32x+4*52x+4 | |
| =1 |
| 33x * 54x − 4 | |
3
−x+4*5
−2x+8=1 ⇒ −x+4=0 ⇒ x=...
24 paź 20:22
Maryla27:
Pewnie pytanie naiwne, ale skąd to równanie −x+4=0 co stało się z resztą działania?
24 paź 20:33
Qulka: tylko a0=1 więc wykładnik musi być równy 0
24 paź 20:34
Maryla27: Dziękuję.
24 paź 20:43
ax:
...dla porządku:
oba wykładniki jednocześnie muszą być równe 0
ale tu masz
−x+4=0 i −2x+8=0
2(−x+4)=0
24 paź 21:10
ax:
albo tak:
3−x+4*5−2x+8=1
3−x+4*52(−x+4)=1
75−x+4=1 ⇒ −x+4=0
24 paź 21:14
Maryla27: Bardzo dziękuję.
24 paź 22:42
ax:
24 paź 22:45