Liczby zespolone
Waskiq: Porównując części rzeczywiste i urojone obu stron równań znaleźć ich rozwiązania
a) z*=(2−i)z
b) z2+4=0
c)(1+3i)z+(2−5i)z*=2i−3
d) z3=1
z*−to sprzężenie
24 paź 20:09
sushi_gg6397228:
czekasz na gotowca ?
24 paź 20:10
Waskiq: Policzyłem pierwsze i wyszło mi y=0 i x=0
24 paź 20:17
Waskiq: w drugim doszedłem do układu równań
x2+y2+4=0
−2xy=0
24 paź 20:17
Waskiq: i dalej nie wiem jak
24 paź 20:18
Waskiq: znalazłem swój błąd x2−y2+4=0 ma być
24 paź 20:19
sushi_gg6397228:
zapisuj obliczenia, a nie gotowe wyniki
z= x+iy
z(sprzężone)= x − iy
a) ....
24 paź 20:19
Waskiq: a) x−iy=(2−i)(x+iy)=2x−ix+2yi−i2*y=2x−ix+2yi+y
0=x−xi+3yi+y
0=x+y+(3y−x)*i
i mamy układ równań
x+y=0 −−−−> x=−y
0=3y−x
0=3y−(−y)=4y
y=0
x=0
24 paź 20:26
sushi_gg6397228:
masz równanie, więc nie mozesz pisać w jednej linijce 3 czy 4 znaków "="
lewa strona= prawa strona
lewa strona= prawa strona po przekształceniu nr 1
lewa strona= prawa strona po przekształceniu nr 2
...
do poprawy
24 paź 20:28
Waskiq: Chciałem szybciej to rozpisać, a tu taka gafa, wyszło strasznie nieczytelnie, już poprawiam
x−iy=(2−i)(x+iy)
x−iy=2x−ix+2yi−i2*y
x−iy=2x−ix+2yi+y
0=x−xi+3yi+y
0=x+y+(3y−x)*i
i mamy układ równań
x+y=0 −−−−> x=−y
0=3y−x
0=3y−(−y)=4y
y=0
x=0
24 paź 20:32
sushi_gg6397228:
wystarczylo na przeciwne współczynniki "x" sie ładnie kasuje
x=0 i y=0
b)...
24 paź 20:35
Waskiq: no faktycznie masz rację z przeciwnymi współczynnikami
b) (x−iy)2+4=0
x2−2xyi+i2y2+4=0
x2−2xyi−y2+4=0
i układ równań:
x2−y2+4=0 −−−−> x=√y2−4 y∊(−∞;−2>∪<2;∞)
−2xy=0
−2y√y2−4=0
y=−2 y=2 y=0 z czego y=0 nie należy do dziedziny
x=0
24 paź 20:45
sushi_gg6397228:
b) masz "z" czy "z* " ?
24 paź 20:52
Waskiq: z

dobra licze jeszcze raz
24 paź 20:54
sushi_gg6397228:
nie ma tylko "−" przed −2xy=0
24 paź 20:55
sushi_gg6397228:
masz układ
x2−y2= −4
2xy=0 | :2
x2−y2=−4
x*y=0 więc x= 0 lub y=0 i podstawiasz do pierwszego i sprawdzasz drugą literkę
24 paź 20:56
Waskiq: nom, czyli wynik taki sam
24 paź 20:56
Waskiq: no dobra i mam x2=−4 i co z tym zrobić
24 paź 21:00
sushi_gg6397228:
widac , ze brak rozwiazan
24 paź 21:04
Waskiq: x=0 y=2 lub y=−2?
24 paź 21:05
sushi_gg6397228:
x=0 i y=...
x=... i y=...
Twój zapis jest do bani
24 paź 21:08
Waskiq: dla x=0 mamy
−y2=−4 |:−1
y2=4
y=−2 lub y=2
24 paź 21:12
sushi_gg6397228:
nie pisałem o przejściach, tylko o wyniku końcowym
24 paź 21:13
Waskiq: x=0 y=2
x=0 y=−2
24 paź 21:15
sushi_gg6397228:
ładnie to teraz wygląda ?
c) ....
24 paź 21:16
Waskiq: pięknie, muszę popracować nad zapisem, jestem strasznie chaotyczny i potem się gubię
c) (1+3i)(x+iy)+(2−5i)(x−iy)=2i−3
x+iy+3xi+3i2y+2x−2yi+5yi2−5xi=2i−3
3x−2xi−yi+8i2y=2i−3
3x+3−2xi−yi−8y−2i=0
3x−8y+3−2xi−yi−2i=0
układ równań:
3x−8y+3=0
−2x−y−2=0 −−−−>y=−2x−2
3x−8(−2x−2)+3=0
3x+16x+16+3=0
19x=−19
x=−1
y=0
24 paź 21:33
sushi_gg6397228:
u mnie wyszło ( nie sprawdzam pośrednich wypocin)
3x −2xi−yi −8y=2i −3
i od razu przepisać
3x − 8y=−3
−2x− y= 2
x=−1
y=0
d) to masz pod wzór pierwiastki 3−go stopnia z jedynki
lub z3−13= (z−1)(....) i potem liczyć deltę dla "liczb zespolonych"
do wyboru do koloru
24 paź 21:38