zadania na dowodzenie z zastosowaniem ułamków algebraicznych
Piotrek: Mam problem z zadaniem proszę o pomoc
| | a | | c | | a+b | | c+d | |
Wykaż, że jeśli b≠0 i d≠0, to |
| = |
| ⇔ |
| = |
| |
| | b | | d | | b | | d | |
24 paź 20:01
sushi_gg6397228:
zacznij od prawej strony " <="
przemnoż na krzyż
24 paź 20:02
olekturbo: bc+bd = ad+bd
bc = ad+bd−bd
bc = ad
24 paź 20:06
Piotrek: sushi
gg6397228 w zadaniach na dowodzenie nie można działać na tezie
24 paź 20:09
Eta:
| a | | c | | a | | b | | c | | d | | a+b | | c+d | |
| +1= |
| +1 ⇒ |
| + |
| = |
| + |
| ⇒ |
| = |
| |
| b | | d | | b | | b | | d | | d | | b | | d | |
c.n.w.
24 paź 21:40
Piotrek: dzięki eta

a może to być tak rozwiązane:
ad=cd
da+db=bc+db
d(a+b)=b(a+d)
c.n.d
24 paź 21:54
PW: Piotrek, pouczasz innych, a sam udowodniłeś tylko wynikanie
| | a | | c | | a+b | | a+d | |
|
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| | b | | d | | b | | d | |
24 paź 21:58
Eta:
U mnie ⇔
24 paź 22:02
Eta:
coby
PW się nie ...........
24 paź 22:04
PW: A ... to co innego. Ślepnę w zastraszającym tempie
24 paź 22:07