metody numeryczne
numeryczny: Oblicz metodą numeryczną ln9 z dokładnością 10−5 − czy ktoś wie jak to w ogóle zrobić?
jestem kompletnie zielony
24 paź 19:31
ax:
... to masz duuuuży problem
24 paź 20:51
wmboczek: no to jeszcze jaką metodą numeryczną?
24 paź 20:57
daras: zrób tak jak Nepper
24 paź 20:58
PW: ln9 = ln3
2 = 2ln3,
wystarczy więc z odpowiednią dokładnością obliczyć ln3.
Jest metoda (ładna dydaktycznie, ale mało użyteczna do obliczeń numerycznych) przybliżania
całki
3
| | 1 | |
∫ |
| dx = ln(3) − ln(1) = ln3 |
| | x | |
1
polami prostokącików. Dzielimy przedział [1,3] na 2n równych odcinków i przybliżamy całkę za
pomocą sumy składników postaci
| | 1 | |
gdzie f(x) = |
| , a xn jest lewym krańcem kolejnego przedziału. |
| | x | |
Szybciej zbieżna (mniej składników potrzebnych do wyliczenia przybliżenia z zadaną
dokładnością) będzie jednak metoda rozwinięcia funkcji ln(x) w szereg Taylora.
Jeżeli ani jedno, ani drugie nic Ci nie mówi, to rzeczywiście
ax ma rację.
24 paź 21:23
ax:
... i wtedy "zaplanowanie" dokładności obliczenia to już tylko malutki problemik
24 paź 21:58
ax:
... ale pewnie
numeryczny "gra stary numer" ... zajrzę rano ... może ktoś litościwy
napisał gotowca
24 paź 22:48