liza: Mam to samo zadanie. Proszę może ktoś pomoże

od tygodnia sie nad tym męczę
x3-4x2-11x+30=0, (x2-5x+6)(x2+3x-4)<0, (2x-2/x2-36)-(x-2)/x2-6x)=x-1/x2+6x,
(x2-8x+6/x2+2)-5<0
27 paź 18:48
27 paź 20:24
27 paź 20:28
pipi: 3/
(2X -2)*X -(X+2)(X+6) - (X -1)(X -6)
-------------------------------------------------------------------------- =0
X(X -6)(X+6)
D: X≠6 X≠ -6 X≠0
porównujesz tylko licznik do zera
2Xkw -2X
Xkw -8X -12 -Xkw +7X -6 =0
-3X -18 =0
X= -6
byłoby rozwiazaniem jedynym ale nie nalez do dziedziny więc całe równanie sprzeczne
czyli nie ma rozwiazań


!
sprawdź mnożenia ale chyba jest OK

!

,całus>
27 paź 20:55
pipi: mianownik bierze się z rozkładu mianowników
Xkw -36= (X -6)(X+6)
Xkw -6X= X(X-6)
Xkw +6X = X(X+6)
stąd do wspólnego mianownika wchodzi tylko
X(X-6)(X+6)
kumasz

27 paź 20:59
27 paź 22:02
28 paź 09:18