średnia prędkość w ruchu jednostajnie opóźnionym
Arytmetyk: Położenie cząstki dane jest wzorem
x(t)=5+4t−t
2
Muszę obliczyć prędkość średnią w przedziale czasu (0,5)
Proszę o sprawdzenie czy robię to dobrze:
Jak się narysuje wykres zależności położenia od czasu to widać, że dla t∊(0,2) prędkość > 0 bo
x(t) rrośnie
zatem na tym przedziale liczę prędkość średnią:
Podobnie dla przedziału t∊(2,5) gdy prędkość jest ujemna bo x(t) maleje
liczę średnią na tym odcinku czasu:
A więc średnia na całym (0,5) to
Czy jest ok?
PS. Czy mając podaną drogę w zależności od czasu w ruchu jednostajnie przyspieszony/opóźnionym
można wyprowadzić wzór na prędkość średnią?
Mamy x(t)=x
0+v
0t+
12at
2
Podzielimy przez t to mamy:
| x(t) | | x0 | |
| = |
| +v0+12at i czy to jest dobry wzór na prędkość średnią? |
| t | | t | |
Tylko, że jak policzę tym sposobem to wychodzi mi inny wynik niż tym pierwszym
24 paź 18:55
Arytmetyk: Z góry dziękuje za pomoc
24 paź 18:56
Qulka: prędkość maleje bo ruch opóźniony i przed t
2 masz −
i w temacie jednostajnie
24 paź 19:00
Qulka: mam wrażenie że albo pochodne albo dopasować do wzoru ... jaki to poziom
24 paź 19:01
daras: tak się nie liczy prędkości średniej

ale masz szczescie, bo to akurat ruch
jednostajnie zmienny
w innych przypadkach musisz obliczyć całkowitą drogę i podzielić przez czas
24 paź 19:02
J:
| | x | |
vśr = |
| ...policz x i podziel przez 5 s |
| | t | |
24 paź 19:02
J:
oczywiście: vśr ze znakiem minus ( ruch opóźniony)
24 paź 19:04
24 paź 19:06
daras: w przypadku prędkości średniej (=prędkość w ruchu jednostajnym) nie ma sensu mówić o ujemnych
wartościach
chyba,
że
jest to "wyższy" poziom i
rozróżnia się pojęcia prędkości i szybkości
24 paź 19:08
Arytmetyk: @daras mógłbyś rozwinąć czemu mam szczęście?

@J czyli ten wzór, który wyznaczyłem pod koniec posta jest dobry na prędkość średnią
ale nie wydaje mi się żeby średnia prędkość była 0
24 paź 19:08
Arytmetyk: @daras
średnia prędkość = −1 będzie jednak
24 paź 19:10
Qulka:
wzór pod koniec nie jest dobry
masz różnicę drogi więc 5−0 i dzielisz na 5 co napisał daras wyżej
24 paź 19:11
J:
gdyby v
śr = 0 ... nie byłoby ruchu
24 paź 19:12
Qulka: to odejmij od 0 − 5 bo droga końcowa − droga początkowa
24 paź 19:12
daras: skoro prędkość to
wektor więc liczysz z definicji:
| | położenie końcowe − początkowe | | 0−5 | | m | |
V→ = |
| = |
| = − 1 |
| |
| | Δt | | 5−0 | | s | |
24 paź 19:13
Qulka: J: albo wrócił w miejsce wyjścia i w efekcie jakby się nie ruszał wcale więc średnia wychodzi
wtedy 0
24 paź 19:13
daras: @
J średnia predkość jako wektor może być zerem
ale szybkość juz nie
24 paź 19:14
Arytmetyk: w takim razie policzyłem tutaj prędkość czy szybkość średnią?
na moje oko to prędkość
a tak jak liczyłem na początku mojego pierwszego postu to średnią szybkość
24 paź 19:15