matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki całki całki
RJS:
Pole obszaru ograniczone funkcjami y=x
2
y=1/4x
2
y=4 czyli wychodzą mi dwie całki pierwsza od 4−2
1
∫(4−
x
2
)dx
4
i druga 2−0
1
∫(x
2
−
x
2
})dx
4
1
1
∫(4−
x
2
)dx=4x−
x
3
+C
4
12
po wstawieniu granic całkowania 32/3−22/3=10/3
1
1
∫(x
2
−
x
2
)dx=
x
3
+C
4
4
po wstawieniu granic całkowania 2
10
16
P=
+2=
3
3
w odpowiedzi wynik 32/3
24 paź 18:43
Janek191:
Trzeba to pomnożyć przez 2. Zbiór jest symetryczny względem osi Y.
24 paź 18:46
RJS:
Ehh czemu ja tego nie zauważyłem
Dziękuję Ci bardzo !
24 paź 19:00
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick