zespolone
lool: Mając dany jeden z pierwiastków z1 rozwiązać równanie:
a)z4−2z3+15z2−14z+130=0 z1=2−3i
24 paź 18:32
lool: bump
24 paź 18:47
lool: bump
24 paź 19:04
sushi_gg6397228:
jakie znasz twierdzenia dla liczb zespolonych
24 paź 19:11
lool: nie za wiele znam . Mógłbyś pokazać jak to zrobić?
24 paź 19:25
sushi_gg6397228:
jest jedno bardzo znane
Jeżeli "z=x+iy" jest pierwiastkiem wielomianu, to "x−iy" też jest pierwiastkiem wielomianu
24 paź 19:28
lool: a pozostale/
24 paź 19:40
lool: bump
24 paź 19:57
sushi_gg6397228:
to sobie podziel wielomian i dostaniesz wielomian stopnia 2
24 paź 19:57
PW: Dzielisz wielomian przez (z − z1)(z−z̅1) = (z−(2−3i))(z−(2+3i)) = ... najpierw to policz
24 paź 20:52