Pilne
Pilne !: odcinek łączący środek dolnej podstawy walca z punktem na brzegu górnej tworzy z tymi
podstawami kąt alfa . Wyznacz objętość walca :
a) jeśli pole jego przekroju osiowego jest równe S
b) jeśli przekątna jego przekroju osiowego ma długość d
Ktoś mi pomoże ?
24 paź 18:28
Pilne !: Pomocy ....
24 paź 18:34
Qulka:

S=2RH
H/R=tgα więc H=tgαR zatem S=2R
2tgα R=
√S/2tgα
V=πR
2H = π R
3 tgα = π
√S/2tgα3 tgα
24 paź 18:40
Pilne !: A i b zrobione
24 paź 18:41
Pilne !: czemu R3
24 paź 19:00
Qulka: tylko a) .... bo mnożysz R2 z R które jest w H
24 paź 19:08
Pilne !: dziękuje
25 paź 15:23
Pilne !: A jak b
25 paź 16:14
Pilne !: Czemu R=√S/2tgalfa
25 paź 16:31