Dla jakich wartosci parametru m rownianie ma pierwiastek dodatni ?
KoralowyListek :D: Dla jakich wartosci parametru m rownianie ma pierwiastek dodatni ?
a) 6x = 2m
b) (1/2)x = log2 m
c) x − 1 = log3 m
24 paź 18:17
J:
a) 2m > 0⇔ m > 0
b) log
2m < 0 ⇔ m < 1
24 paź 18:22
J:

rysunek do c) ...czerwona prosta: y = log
3m
24 paź 18:25
Eta:
a) 2m>1
24 paź 18:26
KoralowyListek :D: w odpowiedziach jest :
a) m ∊ ( 1/2 ; )
b) m∊ (1;2)
c) m∊ (1/3 ; nieskonczonosc )
ale nie wiem rozwiazania
24 paź 18:26
J:
| | 1 | |
poprawa do a) 2m > 1 ⇔ m > |
| |
| | 2 | |
24 paź 18:28
Eta:
| | 1 | |
a/ równanie ma pierwiastek dodatni dla 2m>1 ⇒ m∊( |
| ,∞) |
| | 2 | |
24 paź 18:29
J:

poprawa do b)
0 < log
2m < 1 ⇔ m ∊(1;2)
24 paź 18:31
Eta:

b) 0< log
2m <1 ⇒ m<2
1 i m>2
0 ⇒ m<2 i m>0 ⇒ m∊(0,2)
24 paź 18:33
J:
Witaj
Eta.. w b) na pewno m ∊ (0,2) ?
24 paź 18:36
Eta:
2
0= ? czy
J wie ile ?
24 paź 18:39
J:
na początku przeczytałem zadanie ... "ma dokładnie jeden pierwiastek"
24 paź 18:39
Eta:
24 paź 18:40
J:
0 < log
2m < 1 ⇔ log
21 < log
2m < log
22 ⇔ 1 < m < 2 ⇔ m ∊ (1,2)
.... i odbieram
24 paź 18:42
J:
Eta .. napisałaś : m ∊ (0;2)

... a to jest źle
24 paź 18:46
KoralowyListek :D: jest zle bo w b) 20 = 1 a nie 0
24 paź 19:02
KoralowyListek :D: a dlaczgo log2 m < 1 ?
24 paź 19:03
J:
Eta się pomyliła ...20 = 1 , a nie 0
log2m < 1 ...popatrz na rysunek 18:31 ...
prosta: y = log2m musi leżeć między czerwonymi prostymi (0,1)
24 paź 19:06
KoralowyListek :D: a jest jakies wyjasnienie jakbym rysunku nie miała ?
24 paź 19:13
J:
tego typu zadania rozwiązuje się w oparciu o wykres
24 paź 19:14
Eta:
Jasne

.......... zwykły chochlik Odp: m∊(1,2)
24 paź 19:18
KoralowyListek :D: ok, dzieki, juz kumam
24 paź 19:24