Wykonaj dzielenie wielomianów ze sprawdzeniem.
CiZ7: Witam. Mam problem z zadaniem. Przeszukałem internet i nie znalazłem odpowiedzi. Wszelkie
rozwiązania dotyczyły dzielenia wielomianu przez DWUMIAN. Niestety nie wiem jak zrobić
dzielenie wielomianu przez wielomian. Przy próbie robienia dochodzę do takiego momentu:
http://s2.ifotos.pl/img/testjpg_srprraa.jpg
i nie wiem co dalej...

Treść zadania:
Wykonaj dzielenie wielomianów ze sprawdzeniem.
(x
3 − 5x + 1) : (x
2 + x + 2)
24 paź 18:16
24 paź 18:17
24 paź 18:17
24 paź 18:17
Qulka: jak masz różne potęgi to się nie redukują więc pod kreską masz −x2 −7x+1
24 paź 18:18
Qulka: jak chcesz pisać jedno pod drugim to w wielomianie dopisz brakujące potęgi ze współczynnikiem 0
czyli
x3+0x2−5x+1 i dopiero dziel
24 paź 18:20
5-latek: Dobry wieczor
Aniu 
pozdrawiam
Spojrz tez na moje te 2 zadanka
24 paź 18:20
CiZ7: Qulka − o to mi chodziło. Ja przeglądałem wyżej podane strony, jednak wszędzie "ładnie" się
wszystko redukowało. Teraz wiem co dalej.

Dzięki. Zaraz spróbuje zrobić i podeślę do
sprawdzenia
24 paź 18:21
CiZ7: Zrobiłem takie coś:
(x
3 −0x
2 −5x+1) : (x
2+x+2) = x−1−6
−x3−1x
2 −2x
−−−−−−−−−−−−−−−
= −x
2 + x + 2
−−−−−−−−−−−−−−
= −6x + 3
6x+12
= 15
Pewnie wszystko źle, prawda ?
24 paź 18:54
Qulka: a −5x −2x = x czy −7x
24 paź 18:56
Qulka: w ogóle wszystko nie tak
24 paź 18:57
daras: nie poprzestawaj li tylko na przeglądaniu podesłanych ci przez
Qulke stron ale przelicz
[C[wszystkie] podane tam przykłądy
wtedy twój przykładzik okaze się banalnym
24 paź 18:59
Eta:
(x
3−5x+1) : (x
2+x+2)=x −1
−x
3−x
2−2x
−−−−−−−−−−−−
−x
2−7x+1
x
2+x+2
−−−−−−−−−−−−
−6x+3 = reszta z dzielenia
| | −6x+3 | |
wynik zapisujemy tak; x−1 + |
| |
| | x2+x+2 | |
24 paź 18:59
daras: wszystkich 
i dopiero sie odezwij
24 paź 18:59
daras: η podesłac ci kolejna setkę do rozwiązania?
24 paź 19:00
CiZ7: Qulka,
daras,
Eta − bardzo Wam dziękuję za pomoc.

Zmobilizowaliście mnie i biorę się za przykłady

Szczerze powiedziawszy, aż dziw bierze, gdy się czyta to forum. Taka tutaj miła atmosfera,
wszyscy wszystkim chętnie pomagają, są mili dla siebie. To dzisiaj rzadko spotykane w Sieci
24 paź 19:07
daras: nie ironizuj
24 paź 19:09
CiZ7: Nie ironizuje, mówię poważnie − serio.

A jak do tego przykładu zrobić sprawdzenie?
Pomnożyć co to wyszło przez x
3−5x+1?
24 paź 19:12
Qulka: spr to wynik • dzielnik + reszta
x3−5x+1 = (x2+x+2)•(x−1) + (−6x+3)
24 paź 19:22