Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji, znajdź ekstrema lokalne funkcji.Jak?
Gman: f(x) = x*e−x2
24 paź 17:29
J:
zacznij od policzenia pochodnej
24 paź 17:29
Gman: Ok ale jaka jes pochodna e
−x2 bo mi nie wychodzi
24 paź 17:31
J:
f'(x) = e−x2 + x*e−x2*(−2x) = e−x2(1 − 2x2)
teraz kiedy ta pochodna się zeruje ?
24 paź 17:32
Gman: kiedy (1−2x2)=0 tak?
24 paź 17:34
J:
tak
24 paź 17:35
Gman: A ok znalazłem swój błąd w obliczeniach

dzięki za pomoc
24 paź 17:37
J:

To jest wykres pochodnej .. teraz analizuj jak zmienia sie jej znak
w punktach "podejrzanych" o ekstremum
24 paź 17:37
J:
..ściślej ... wykres licznika pochodnej, ale to jego znak decyduje
24 paź 17:38
Gman:

Tak tabela wyjdzie racja?
24 paź 17:55
J:
tak
24 paź 17:57