Oblicz
Krystian: Log3 16
24 paź 17:24
Qulka: 2,523719014285829748398108457371
24 paź 17:25
J:
tablice , kalkulator . excel .... itd
24 paź 17:26
Janek191:
log3 16 = log3 24 = 4 log3 2
24 paź 17:27
Krystian: Całe zadanie to
3log9 27+log1/3 9− √3log316
24 paź 17:29
Krystian: wszytko obliczyłem tylko tam potęga jest dziwna
24 paź 17:30
5-latek: Ale i tak log32 jest liczba niewymierna
24 paź 17:30
Qulka: 3log316=16 a u ciebie jest pierwiastek więc będzie 4
24 paź 17:31
24 paź 17:31
Krystian: Mogę ten pierwiastek potraktować jako 31/2log3 16?
24 paź 17:32
Janek191:
= 3 log32 33 + log 3−1 32 − ( 30,5}log3 16 =
= 3*0,5*3 log3 3 − 2 log3 3 − 3 log3 4 =
= 4,5 − 2 − 4 = − 1,5
24 paź 17:34
Qulka: możesz tylko ten log dalej w wykładniku
24 paź 17:34
24 paź 17:37