liczba e
lio: wiem ze licząć to musze uzyc liczby e ale jak? oblicz granice lim (1+72n)5n
24 paź 17:11
Qulka: =(e7)5/2
24 paź 17:12
24 paź 17:13
Qulka: oraz A5n =(A2n)5/2
24 paź 17:14
lio: a skąd to sie wzięło? e7 bo w liczniku jest 7 a 5/2 bo w mianowniku jest 2n?
24 paź 17:14
Janek191:
Pewnie tak :
| | 7 | | 7 | |
an = ( 1 + |
| )5n = [( 1 + |
| )2n ]2,5 |
| | 2n | | 2n | |
więc
lim a
n = ( e
7)
2,5 = e
17,5
n→
∞
24 paź 17:14
lio: ok, dzieki
24 paź 17:15
Janek191:
Nie widziałem zapisu Qulki
24 paź 17:16
Qulka: e7 bo w liczniku jest 7 a 5/2 bo wykładnik jest 5n a w mianowniku 2n a musi być to samo
24 paź 17:19