
Proszę o pomoc pilne 


Kąt DAE = 180 stopni − 41 stopni − 90 stopni = 49 stopni
w trójkącie równoramiennym kąty przy podstawach są sobie równe, czyli
Kąt AbC = 49 stopni
| 360 stopni − 2*49 stopni | 262 stopnie | |||
Kąt ADC = Kąt DCb = | = | = 131 stopni | ||
| 2 | 2 |
Trójkąt ADE
α = 90− 41
α= 49
kąt α = kąt β −−−−−−−−−>Trapez równoramienny
(360 − 2 * 49) : 2 = (360 − 98 ) : 2 = 262 : 2 = 131
α = β = 49
γ = δ = 131
czyli dobrze
poprostu suma kątów przy podstawie = 180
czyli β+γ=180 → γ=180−49 = 131