Granica ciagu z sinusami
Haise : Mam problem z taką granicą
lim (sin
√n+1 − sin
√n)
W odpowiedziach sugerują skorzystać z twierdzenia, że jeśli a
n zbiega do 0, a b
n jest
ograniczony to lim a
n b
n =0
Dlatego zastosowałam wzór na odejmowanie sinusów i dostałam coś takiego :
| | √n+1 + √n | | √n+1 − √n | |
lim 2cos |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
I tutaj utknęłam
24 paź 16:54
Haise : W razie co zadanie pochodzi z książki z Banasia, rozdział 6, zadanie 5c
24 paź 16:56
Janek191:
I dobrze : cosinus jest ograniczony , a
| | √n + 1 − √n | |
lim sin |
| = 0 |
| | 2 | |
n→
∞
24 paź 17:09
Haise : Ale skąd pewność, że sin zbiega do zera? Na jakiej podstawie do tego dojść/wywnioskować to?
24 paź 17:12
Janek191:
lim ( √n +1 − √n) = 0 , a sin 0 = 0
n→∞
24 paź 17:18
Janek191:
| | n + 1 − n | | 1 | |
√n +1 − √n = |
| = |
| → 0 , gdy n→∞ |
| | √n+1 + √n | | √n+1 + √n | |
24 paź 17:20
Haise : Ach, no rzeczywiście, dziękuję bardzo
24 paź 17:22
Mila:
| | √n+1−√n | | √n+1+√n | |
lim n→∞sin[ |
| * |
| ]= |
| | 2 | | √n+1+√n | |
| | n+1−n | |
=limn→∞sin( |
| )= |
| | √n+1+√n | |
24 paź 17:22
Janek191:
Banaś to poważniejsza lektura
24 paź 17:25
Haise : A jak ugryźć coś takiego :
| | √n2 + √n+1 − √n2 − √n−1 | |
lim |
| |
| | √n+1 − √n | |
24 paź 17:54
Haise : Próbowałam ze wzorem skróconego mnozenia, ale bez większego efektu
24 paź 17:55
Janek191:
Zastosować do licznika i do mianownika wzór :
24 paź 17:58