oblicz sumę ich kwadratów oraz kwadrat ich różnicy
Klaudii.. : Jeśli równanie ma pierwiastki, oblicz sumę ich kwadratów oraz kwadrat ich różnicy:
a) 3x2 − x − 1 = 0
undefined
24 paź 16:42
Janek191:
Oblicz Δ

na początek
24 paź 16:43
Janek191:
x12 + x22 = ( x 1 + x2)2 − 2 x1*x2 = wzory Viete'a
24 paź 16:44
Klaudii.. : Obliczyłam wyszły mi dwa pierwiastki

ale nie wiem jak obliczyć kwadrat ich różnicy
24 paź 16:45
Janek191:
| | −Δ | |
( x1 − x2)2 = ( |
| )2 = |
| | a | |
24 paź 16:46
Janek191:
Trzeba zastosować wzory Viete'a . Nie trzeba liczyć x
1 i x
2
24 paź 16:47
Klaudii.. : Dziękuję, teraz wyszło
24 paź 16:47