granica ciągu
ciapek: Obliczyć granicę ciągu.
Próbowałem z kryterium d'Alemberta, ale nic z tego. Proszę o wskazówki.
24 paź 16:24
Janek191:
To jest ciąg , a nie szereg

Tw o trzech ciągach
24 paź 16:25
Janek191:
− 1 ≤ cos ( n !) ≤ 1
24 paź 16:26
ciapek: Wykładowca podawał, że kryterium to można też stosować do ciągów.
| | n+1 | |
Teraz widzę, że można to rozbić na |
| *cos(n!) |
| | n3+1 | |
Wtedy to pierwsze wychodzi 0 i całość 0, można tak?
24 paź 16:30
ciapek: Zastanawiam się jak mógłbym wykorzystać Twoją wskazówkę, bo też myślałem, że to musi mieć
jakieś znaczenie, ale nie wiem jak to wykorzystać
24 paź 16:34
Saizou :
cos(n!) jest ograniczony przez −1 i 1, co zapisał
Janek191
−1≤cos(n!)≤1
| | n+1 | |
ciąg |
| zbiega do 0, |
| | n3+1 | |
z twierdzenia o ciągu zbieżnym i ograniczonym mamy że ta granica wynosi 0
24 paź 16:37
:): no moznaby pokazaćteż, że szereg o takich wyrazach jest zbieżny..i wtedy znaczyłoby że ten
wyraż dązy do zera..ale to bardzo na około
24 paź 16:37
ciapek: Dziękuję za wyjaśnienia.
24 paź 16:46
ciapek: Mam jeszcze jeden przykład, z którym nie potrafię sobie poradzić:
an=n[ln(n+3)−ln(n)]
24 paź 17:55
Saizou :
| | n+3 | | 3 | |
n(ln(n+3)−ln(n))=n(ln |
| )=ln(1+ |
| )n→lne3=3 |
| | n | | n | |
24 paź 18:08
ciapek: Na to bym nie wpadł, dziękuję
24 paź 22:53
ciapek: Przyglądam się jeszcze temu przykładowi i nie rozumiem jednego kroku. Dlaczego przez 'n'
dzielimy jedynie liczbę logarytmowaną, a 'n', które jest przed logarytmem pozostawiamy bez
zmian?
Wiem, że wynik jest dobry, ale chciałbym wiedzieć dlaczego się tak robi. Do tej pory myślałem,
że dzielimy wszystkie 'n'.
25 paź 12:53
Kacper:
Bo ten przykład jest inny od "wszystkich".
25 paź 12:56