.
xoxo:

niech punkty P i Q bedą srodkami przekatnych trapezu ABCD. oblicz dł odc PQ znając dł podstaw
trapezu
24 paź 16:23
pigor: ..., z warunków zadania, tw. o odcinkach łączących
środki kolejnych boków ΔΔ i a>b jak na rys, to masz np.
równanie:
12a − |PQ| = 12b ⇒
|PQ|= 12(a − b) i a>b . ...
24 paź 16:36
xoxo: a mógłbys napisac o jakie dokładnie twierdzenie Ci chodzi..bo takiego nie kojarze
26 paź 18:07
xoxo: chodzi ci o linie która łaczy srodki dówch boków trójkąta,.?...tylko ze w tym przypadku ja tego
tak nie widze,..
26 paź 18:10
Eta:

Z podobieństwa trójkątów w skali k=2
| | a | | b | |
ABD ∼ EMD |EM|= |
| oraz ΔBCD ∼ΔBMF to |MF|=|EN|= |
| |
| | 2 | | 2 | |
26 paź 18:18
Mila:

Rozpisuję dokładnie:
| | 1 | |
|PF|= |
| a jako odcinek łączący środki boków ΔABC |
| | 2 | |
| | 1 | |
|QF|= |
| b jako odcinek łączący środki boków ΔDCB |
| | 2 | |
26 paź 18:24
26 paź 19:09
xoxo: do tego rysunku jest jeszcz jedno zadanie:
niech A,B,C,D bedzie dwolnym trapezem o danych podstawach. załóżmy, że P i Q są punktami
leżącymi odpowiednio między A i C oraz B i D takimi , że S(A,C; P)=S(B,D; Q)=λ
wyraź dł odc. PQ jako funkcę zmiennej λ
26 paź 19:13
xoxo: czyli mozna zapisać tak:

ze S(A,C; P)=|AP|\|CP| ? a S(B,D; Q)=|BQ|\|DQ| ..dalej nie wiem co
robic
26 paź 19:25