wzory redukcyjne
Garnitur: sin(−3/4pi)=sin(−pi+1/4pi)=+sin1/4pi
Dobrze?
24 paź 16:19
J:
sin(−α) = −sinα
24 paź 16:24
Garnitur: Czyli −sin(3/4pi)=−sin(pi−1/4pi)=−sin(−1/4pi)?
to by było ile?
24 paź 16:43
Mila:
sin(π−α)=sinα
np.
sin(180
o−45
o)=sin(45
o)
sin(180
o−30
o)=sin(30
o)
sin(180
o−60
o)=sin(60
o)
| | 3π | | π | | π | | √2 | |
−sin( |
| )=−sin(π− |
| )=−sin |
| =− |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
24 paź 17:29
Mila:
24 paź 17:33
Garnitur: Haha, ale się wygłupiłem!
Wielki dzięki, przykłąd trywialny. Czas przypomnieć sobie wzory redukcyjne
Dzi eki!
24 paź 17:47