Ratunek przy granicach
lioo: jak obliczyc takie cos? w ogole nie mam pojęcia jak sie za to zabrać
lim n−−> nieskonczoności 5*32n +14*9n+7
Ps w liczniku 3 jest do potęgi 2n a w mianowniku 9 jest do potęgi n bardzo proszę o pomoc,
ratujcie
24 paź 13:53
:): | 5*32n+1 | | 5*9n+1 | |
| = |
| =...=5/4 |
| 4*9n+7 | | 4*9n+7 | |
24 paź 13:59
:): | | 5*32n+1 | | | | a | |
bo |
| = |
| oraz |
| →0 dla dowolnego a∊R |
| | 4*9n+7 | | | | 9n | |
24 paź 14:01
lioo: a z tą +1 i +7 nic nie robimy?
24 paź 14:13
:): przeczytaj uważnie drugi wpis

24 paź 14:14
Janek191:
Zrobiono
n→
∞
oraz
n→
∞
24 paź 14:15
lioo: jest zapis z tym ze nie wiem skąd on sie wziąl, jak bylo w liczniku 5*9n (po zamianie juz) to
dlaczego w liczniku jest 5+ 1/9n i analogicznie w mianowniku ?
24 paź 14:15
:): podzieliliśmy licznik i mianownik przez 9n..zawsze tak można zrobić (9n≠0)
24 paź 14:17
lioo: dobrzę juz wszystko sobie dokladnie zapisałam, dziekuje , a mając granica 5 do potęgi n plus 2
minus 6*7n +1 i to dzielic przez 4* 7 do potegi n−1 minus 5n
24 paź 14:25
24 paź 14:28
:): 6*7n+1**
24 paź 14:29
:): i w mianowniku −5n**
24 paź 14:29
lioo: w liczniku jest 5 do potęgi (n+2) −6*7n i jeszcze do calosci +2 przez(mianownik) 4
* 7 do potęgi (n−1) i od tego calego −5n
24 paź 14:34
:): moze lepiej to napisz ...symbol U{ } { } bez odstępów
24 paź 14:35
lioo: | 5n+2−6*7n+1 | |
| tak to jest w zadaniu  |
| 4*7n−1−5n | |
24 paź 14:36
lioo: mam nadzieje ze juz jest wszystko dobrze widoczne
24 paź 14:37
:): podziel licznik i mianownik przez 7n
24 paź 14:38
Janek191:
| | 25*5n − 6*7n +1 | |
= |
| i podziel licznik i mianownik przez 7n |
| | 4*17*7n − 5n | |
24 paź 14:38
lioo: ale ze wyciągnąć przed nawias czy jak? bo nadal głownym zdaniem jest obliczenie granicy , nic
nie rozumiem z tego
24 paź 14:41
24 paź 14:43
24 paź 14:45
Janek191:
kpw ?
24 paź 14:45
pigor: ...., a więc podzielić przez potęgę o "największej" podstawie − tu : 7,
to to samo − co na jedno wychodzi − wyłączyć tę potęgę w liczniku i mianowniku
przed nawias i ją "skrócić (skreślić') niektórzy to wymagają (wolą). ...
24 paź 14:46
lioo: czyli 57n oraz 17n oraz 57n dążą do 0 wiec zostanie 25− 6 przez 4/7?
24 paź 14:50
lioo: a nie bo tam jest mnożenie wiec tak juz kpw

ale wy jesteście wszyscy mądrzy! dzięki
24 paź 14:52
lioo: czy licząc tak jak mi pokazaliście, wynik 0.5 przy przykladzie lim
24 paź 15:08
Janek191:
Ile to jest 25*0 ?
24 paź 15:10
Janek191:
| | −6 | | 7 | |
= |
| = − 6* |
| = − 10,5 |
| | 47 | | 4 | |
24 paź 15:11
lioo: wiem wiem ,tam powinno byc 0 i koncowy wynik granicy wyszedl mi −10,5
24 paź 15:13
Janek191:
| | 2*4n+2 + 5* 3n | | 2*16*4n + 5*3n | |
an = |
| = |
| = |
| | 6*2n − 3*22n +1 | | 6*2n − 3*2*4n | |
24 paź 15:16
Janek191:
Jeżeli 0 < a < 1 , to lim an = 0
n→∞
24 paź 15:18
Janek191:
I rok studiów , czy LO ?
24 paź 15:19
lioo: 1 rok studiow

tak wiem moj mozg jest oporowy jesli chodzi o takie tematy i to jest cud ze
znalazłam sie na studiach
24 paź 15:48
Janek191:
A jaki kierunek ( jeśli można wiedzieć ) ?
24 paź 15:53
Janek191:
Ile wyjdzie granica ciągu z 15.16 ?
24 paź 15:54
lioo: | | 4*3n−6*4n−1 | |
lim |
| mam wylączyc 5n przed nawias nie? |
| | 2*5n+1+4*3n+2 | |
24 paź 15:55
lioo: logistyka stad tak duzo matmy i dość skomplikowanej jak sie okazuje <w licuem mialam granice
ale nie aż takie trudne i rozbudowane>
24 paź 15:56
Janek191:
| | 4 *3n − 6*14*4n | |
= |
| = ( dzielimy licznik i mianownik przez |
| | 2*5*5n + 4*9*3n | |
5
n )
= dokończ
24 paź 16:05
Janek191:
Te granice są jedne z łatwiejszych
24 paź 16:06
lioo: wyszlo mi : 0 a wiec pewnie cos zle
24 paź 16:09
lioo: jedne z łatwiejszych? no to juz zaczynam sie sie bac
24 paź 16:10
Janek191:
Dobrze.
24 paź 16:15
lio: a jak mam wyliczyc granicę taka : (1+72n)5n wiem ze trzeba jakos uzyć liczby e ale jak
?
24 paź 16:51
Janek191:
Już zrobione
24 paź 17:29